1) Zaczynamy od sporządzenia paliwa. Ważymy kno3 i sacharozę w proporcjach 65/35 (czyli np.65g i 35g), mieszamy w garnku i dolewamy odrobinę wody (aby powstała papka)
2) Ogrzewamy na małym ogniu (zaczyna się rozpuszczać i topić)
3) Ogrzewamy dalej-mieszanina zaczyna się pienić (wygotowywanie wody)
4) Po ustaniu "bulgotania" mieszanka nie zawiera już wody (pseudo karmelka-biała)
5) Ogrzewamy dalej (widać oznaki rozpoczęcia karmelizacji)
6) Wylewamy skarmelizowane paliwo na blachę.
7) Mieszamy paliwo na blasze cały czas-aby stygła równomiernie (najszybciej stygnie na brzegach) oraz po to aby wybrać odpowiedni moment na zdjęcie jej z blachy (nie może być za zimna!-zbyt twarda)
8) W rękach formujemy z paliwa kulkę, a następnie wałek-kładziemy go na blacie.
9) Tniemy nożem wałek na odcinki (1-2cm)
10) Bierzemy patyczek od szaszłyków i wciskamy go (równolegle do blatu) w karmelek
11) Krawędzie karmelki formujemy tak aby całe paliwo otaczało patyczek w miarę równomiernie
12) Potem wałkujemy paliwo dłonią na blacie (rolujemy)
13) Ściągamy paliwo z patyczka (teraz musi wystygnąć-można włożyć do woreczka i wsadzić do zamrażarki)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz